Time is now:

Thursday, October 2, 2008

Of Lebaran and Liberation...

p/s: Still not too late to wish a Selamat Hari Raya to all my cyber friends since Raya kan sebulan ;) ........

http://www.princeq.com/images/hariraya.jpg

video


Well, I have two reasons to be happy for this year’s Lebaran. Previous years, only me, Daddy and Little Ranger but this year..alhamdullilah our new family member has painted our Raya with pink colour! And also, First day of Syawal was the end of my confinement period. Perghh...double celebration. Frankly speaking, i really hate confinement. For me, i can bear all the discomforts and pains during pregnancy and labour but not the roller coaster emotion..i notice previously also like that..telebih-lebih plak guanya emotional breakdown nih. Macam tak boleh control. Orang tua2 cakap kena jaga takut gila meroyan la pulak. Tu yang menakutkan. Alhamdulilah nothing bad had happened to me but there was this time when i was sleeping n suddenly i was shivering like crazy tengah2 malam..gila punye sejuk..tibe2 jek..tarik selimut..pakai sweater ..still menggigil-gigil mak aih..takutnya that time. Masa tuh dah macam2 ayat yang terlintas kat kepala semua gua baca n mengucap..manalah tau tetibe jek Malaikat Maut nak tarik nyawa. Nauzubillah..n sedar2 dah tertido n woke up with Hana's cry for milk. The next morning, i told Cik Beb, makcik yang datang urut , and she told me its called "Demam Urat". And have to be extra carefull takut sampai boleh kena kancing gigi. Mak aih...sib baik. She asked me ada ke bende2 sejuk yang tak boleh makan gua makan ke? When i think back, o ye lar...Acu ada bawak my fav. lengkong santan n gula merah(jelly)and malam before kene tuh gua g makan sebab macam dah lama je tak pekena lengkong tu kan. Dahla sejuk letak dlm fridge..pergh. sedapnya bila lalu kat tekak nih, malam pulak tuh. Gua pulak makan bukannya buat syarat..tapi sejorong tu habis gua bedal..hah amik ko. Maktok bila dengar jek..terusla potpet potpet...dia kata next time when i want to eat something ask her first whether i can take it or not..takut things like this happen again. Ye tobat dah acik.

I remember i did tell myself..this time gua nak betul2 berpantang. Because masa Abang dulu pantang ala 2 orang Cina konon. Cukup 30 hari jek. Tapi yang bab socks, gua pakai sampai 44 days. But this time around, socks tuh macam cookies chipsmore pulak..kejap pakai..kejap x pakai..dahla tak ikut pantang Melayu..Nak kata ikut pantang orang Cina pun x...gua rasa pantang Mat Salleh kut. Hari ke 10 gua dah pakai jeans n drove the car to Sri Ayu. And before 30 days, I went to Carrefour, Giant and......KLCC...sabar jekla kan. And not to mention, everyday fetched Abang to and from his school! Hmmmm..

Come to think of it..not much of the Liberation for me tho,..since I didnt really berpantang kan..but more to Hana. Bab ni memang gua betul2 jaga. No outings for her until 44 days except for the doctor's appointment. Biar Mummy dia jek yang ligan jalan..kehkehkeh...anak duduk rumah ye. Boleh gitu?? And sepatutnya this Raya we're supposed to go back to JB but since she's too small to travel long distance, we just celebrate in KL. Fortunately..Maktok also didnt go back(yeay...dapat la makan sedap2 for Raya n yang penting tak payah gua susah2 masak banyak2 :) ) since Atok will do a Khatam Quran/Kenduri Doa Selamat after she finishes her Puasa 6, so might as well she go back during that time.. Now, I'm contemplating whether to tag along or not. Masalahnya Hana ni suka buat Karoke tengah2 malam. Yes..since during confinement sampai la now...start warming up pukul 11 lebih...around 3am baru tido balik. Jenuh acik nanti nak pegi keje. nanti . Macam2 dah buat..Tak kasi dia tido banyak during the day la itula..inila...suma pun x jalan *sigh*. If in my own house takpalah, familiar surroundings..ni dahla jalan jauh..kat tempat yang dia first time pergi. Takut la pulak kalau ada benda2 halus yang kacau ke (nauzubillah). Nanti kalau tak balik..ada pulak yang kecil hati..adehhhh..selingan luahan perasaan la pulak. Confuse acik. Masa time abang dulu, at least dia dah 4-5mths baru bawak g jalan jauh2. Tu pun lepas abang dah ok..dulu, abang dia everytime pukul 6 petang sure nangis..ni yang nangis sampai tersedu-sedu syahdu shahdan habis. Took awhile to recover..jumpa ustaz la...pakai bawang putih la...lada hitamla satu rumah..hmmm..macam2 ada..tapi alhamdullilah bila Maktok mintak tolong kawan dia..he came to our house and did his thing..syukur alhamdullilah dah ok. perghh..benda2 macam ni lah yang menakutkan gua. So how? shud i go or stay? More over, the kenduri is on Sunday...Saturday drive to JB..Sunday dah nak kena balik..adehh..

Ok peeps, I need to take my shower before Cik Muda ni bangun and start to whimper.